Seitsemän syytä seitsemän viikon voittoputkelle
On epäilemättä kova juttu elää seitsemän vuotta Tiibetissä, mutta tällä hetkellä astetta kovemmalta jutulta tuntuu seitsemän viikon voittoputki, jossa Espoon Blues elää parhaillaan. Jatkoajan toimittaja Sasha Huttunen erittelee espooblues.netille seitsemän syytä sille, miksi Blues on voittanut yksitoista ottelua peräkkäin.
Bluesin voittoputken pituuden kuvaamiseksi ei riitä enää edes molempien käsien sormet. Joulukuun maaottelutauolle lähdettäessä perättäisiä voittoja oli vaatimattomasti peräti yksitoista ja voittoputken kronologinen pituus venyy näin seitsemään viikkoon ennen viikon päästä pelattavaa TPS-vierasottelua.
Espoolaisten lähtökohdat sekä vallitsevan tilanteen huomioon ottaen kyseessä on uskomaton suoritus; saavutuksesta ei sinällään voida vielä puhua, sillä maali on jossain muualla kuin marrasjoulukuun otteluissa. Silti, kun huomioi liigatasolla kokemattoman päävalmentajan, viime kaudesta heikentyneen materiaalin ja viime syksyltä tutun epäonnekkaan loukkaantumissuman, ei voi kuin ihmetellä mistä Blues on repinyt energiansa yhteentoista perättäiseen voittoonsa. Silti, yritetään eritellä muutamia tekijöitä tälle putkelle.
1. Bernd Brücklerin tasonnosto
Yksi avainelementeistä Bluesin pelin nousussa. Alkukaudella Brückler ei ollut parhaimmillaan ja syyslokakuuhun mahtui muutama heikompikin peli. Petri Matikaisen peluutettua Jere Myllyniemeä sen jälkeen kun Brückler oli imuroinut kuusi maalia HIFK:ta vastaan 1. marraskuuta (Bluesin edellinen tappio), heräsi itävaltalainen omalle tasolleen. Torjunut paljon voittoja omalla panoksellaan; 11 voitosta yhdeksän menee Brücklerin nimiin ja niihin mahtuu kaksi nollapeliä sekä päästettyjen maalien keskiarvo 1,33.
2. Aktiivinen vieraspelaaminen
Kari Heikkilän aikakaudelta lähtien Blues on pelannut varsinkin vieraissa vahvasti puolustuspelin kautta. Olennaisinta on ollut Brückler ja erittäin tarkka viisikkopuolustus, mikä on usein johtanut erittäin niukkamaalisiin otteluihin ja monesti myös Bluesin voittoon tiukan taiston päätteeksi. Nyt Petri Matikainen on tuonut vahvan puolustamisen päälle aktiivisempaa, hyökkäysvoittoisempaa vieraspelaamista, johon kuuluu vahva karvauspeli.
Taklaukset viedään päädyssä loppuun asti rohkeasti, ilman että ollaan heti kiekonmenetyksen jälkeen tukkimassa punaviivaa. Tällainen aktiivinen vieraspelaaminen on näkynyt, sillä voittoputken aikana tulleista viidestä vierasvoitosta kolme voidaan laittaa aktiivisen vieraspelaamisen voitoiksi ja vain kaksi puolustusvoitoiksi. Etenkin Helsingin otteluissa aktiivisuus tuli vahvasti esiin; molemmissa otteluissa Bluesin nuoret Mikko Lehtonen ja Oskar Osala tulivat ahnaasti heti ottelun alkuun ja rakensivat väkivahvalla ja ennakkoluulottomalla pelaamisellaan voittoon johtaneet avausmaalit ja johtoaseman.
3. Laaja ratkaisumateriaali
Viime kaudella lähes kaikki Bluesin voitot ratkaisi maanmainio ykkösketju sekä etenkin espoolaisten kaikkien aikojen maalintekijä Ladislav Kohn, joka voitti ylivoimaisesti liigan voittomaalipörssin. Tällä kaudella ratkaisurintama on ollut huomattavasti tasaisempi ja leveämpi. Sitä kuvastaa muun muassa se, että Bluesin 11 peräkkäisessä voitossa on ollut kahdeksan eri voittomaalin tekijää. Joukkueen sisäisessä pistepörssissä kärkiviisikko on kolmen pisteen sisällä.
Kun Ben Eaves, joka loukkaantui voitto-ottelussa numero kahdeksan, on pelikuntoinen ja omalla paikallaan kolmosketjun keskellä, on Bluesilla kolme hyökkäyspäässä tehokasta ratkaisuketjua. Tälläkin hetkellä vahvoja maalintekoketjuja on kaksi, mikä on yhden enemmän kuin viime kaudella. Silloin, yhden ketjun varassa, pitkät voittoputket olivat mahdottomuus, koska ei ollut mitenkään mahdollista, että yhdelle ketjulle ei sattuisi heikompaa iltaa aina toisinaan. Nyt kun yksi ketju epäonnistuu, nousee toinen ketju ratkaisemaan pelin.
Yksi laajan materiaalin ase on ollut myös äärimmäisen aktiivinen Mestis-yhteistyö, joka takaa Bluesille pelikuntoisen joukkueen, vaikka loukkaantuneita olisi lähes kaksi kentällistä. Petri Matikaisen valmennusideologiassa kokoonpanon ulkopuolisia kierrätetään jatkuvasti Mestis-joukkueissa naapurikaupungeissa Kirkkonummella ja Vantaalla.
4. Kurinalainen, lähes virheetön viisikkopelaaminen
Kuten todettua, Heikkilän luoma vahvuus, jota Espoossa harjoitetaan vieläkin. Vaikka kotona ja nyt myös vieraissa Blues uskaltaa pelata rohkeasti ja karvata hanakasti kiekkoa takaisin hyökkäysalueella, on kurinalainen viisikkopelaaminen edelleen tärkeä osa Bluesin peliä. Espoolaisten kuntopohja on erittäin vahva, mikä näkyy herpaantumattomassa ja äärimmäisen virheettömässä pelaamisessa. Tämä lisättynä vahvaan maalivahtipeliin tekee Bluesista erittäin vaikean voitettavan, sillä hyviä maalipaikkoja on Bluesia vastaan vaikea luoda.
5. Espoolaistunut, urheilujohtajansa näköinen joukkue
Kauden 2007-2008 Blues on ensimmäinen Blues, jonka Raimo Summasen paikalle urheilutoimenjohtajaksi nostettu Jukka Holtari on luonut. Holtarin meriitit ja taidot tiedetään, mikä näkyy jatkuvasti onnistuneissa pelaajahankinnoissa. Muun muassa vielä syksyllä epäilyjä herättänyt Ryan Keller on vakiinnuttanut paikkansa ja ansainnut luottamuksen joukkueen sniperina.
Samalla Bluesin joukkue on varsin espoolainen, mikä yhdessä aikaisempaa pelaajaystävällisemmän päävalmentajan kanssa luo hyvän yhteishengen joukkueelle. Vapautunut pelihuumori ja samalla usko yhteiseen työntekoon näkyy välittömästi pelissä. Joukkueen espoolaisuudesta kertoo se, että edellisimpään otteluun puki yhteensä kolmetoista Espoon omaa kasvattia, mikä näkyi myös tuon ottelun maalitilastoissa: kuudesta maalista neljä meni oman kaupungin pojan nimeen.
Blues on vuosi vuodelta yhä vähemmän muukalaislegioona ja yhä enemmän espoolainen joukkue, johon espoolaisten on helpompi samaistua.
6. Löytynyt uskaliaisuus rangaistuslaukauskilpailuihin
Rangaistuslaukaukset ovat olleet aina Bluesin Akilleen kantapää. Tänäkin syksynä Blues hävisi kolme ensimmäistä rangaistuslaukauskilpailua, mutta voittoputken onneksi espoolaiset onnistuivat kaatamaan Kärpät Oulussa rankkareilla. Toisin kuin yleensä, Bluesin laukojat eivät ampuneet hätäisesti ranteella päin maalivahtia tai reilusti ohi, vaan yrittäjät uskalsivat kokeilla rohkeita harhautuksia, mitkä johtivat tyylikkäisiin maaleihin. Matikainen kertoi ottelun jälkeen painottaneensa pelaajilleen vapautta yrittää jotain erilaista ja olla rohkea; tuloksena Mikko Lehtosen ja Ryan Kellerin hienot maalit, jotka jatkoivat voittoputkea.
7. Onni
Jokainen menestyvä joukkue tarvitsee onnea. Mitä jos JYPin Antti Virtanen ei olisi sutinut viime hetkillä ohi tyhjästä maalista Jyväskylässä pelin ollessa 1-2? Mitä jos kiekko ei olisi kimmonnut Stefan Öhmanin luistimesta maaliin Ässät-ottelun viime hetkillä? Mitä jos Kärppien Michal Brosin tolppalaukaus olisi kimmonnut maaliin rangaistuslaukauksissa? Mitä jos HIFK ei olisi niin surkea, että se häviäisi kotonaan 6-0 pikkuveljelleen?
Toisaalta, onnikin täytyy ansaita. ”Ei onni tuu; se täytyy kantaa,” lauloi Aki Sirkesalokin aikoinaan. Kiistatta yhteentoista voittoon on mahtunut muuta heikompikin peli, mutta siltikään ei nokan koputtamiselle ole juuri sijaa. Blues on nimittäin kiistatta ansainnut jokaisen voittonsa parempana joukkueena. Voittoputkea ei näin ollen voi paljoakaan kyseenalaistaa.
Summa summarum
Loppupeleissä on vaikea sanoa mikä on ollut Bluesin nousun, mahtavan alkukauden ja nykyisen voittoputken suurin tekijä. Syy saattaa olla yksittäinen ja yksinkertainen, kuten vaikkapa uusi pelaajaystävällisempi päävalmentaja tai se totuus, että tämä on ensimmäinen Blues-joukkue, jonka Jukka Holtari on saanut rakentaa rauhassa. Tosiasiassa salaisuus lienee usean tekijän summa, joihin edellämainitut esimerkit varmasti suurelta osin kuuluvat.
Tällä hetkellä, kun runkosarjan puoliväli on ylitetty, Blues on sarjataulukossa kolmantena, pääkaupunkiseudun parhaimpana. Espoolaiset ovat vieläpä pelanneet vähemmän otteluita kuin muut. Kärjessä Kärpät on Bluesia kolme voittoa edellä, tosin oululaisilla onkin sopivasti kolme peliä enemmän pelattuna. Vaikka voittoputki tulee ennemmin tai myöhemmin katkeamaan, on Blues voitoillaan vahvistanut asemiaan sarjataulukossa roimasti. Se taistelee tosissaan runkosarjan voitosta.
Sasha Huttunen, [email protected]
Kirjoittaja on Jatkoaika.comin toimittaja, joka toimi espooblues.netin luottotoimittajana vuosina 2003-2006.
14.12.2007 – Copyright © espooblues.net
12.3.2008
Blues – KalPa 4-1
Blue arrow Lue Raportti
14.3.2008
Blues – Tappara
Joukkue
Kärpät
Blues
Tappara
Jokerit
JYP
Pelicans
HIFK
Ilves
Lukko
TPS
SaiPa
HPK
KalPa
Ässät
Pisteet
119
112
104
104
98
98
94
87
68
67
62
53
49
40
Copyright © espooblues.net – Design by Grade Art