IRC


#espooblues @ IRCnet

IRCnetistä löytyvä #espooblues-kanava on Blues-faneille suunnattu keskustelupaikka, joka on toiminut enemmän ja vähemmän virallisena kanavana espooblues.net-sivustolle. Suurin osa espooblues.net:n ylläpitäjistä löytyy juuri kyseiseltä kanavalta.

#espooblues-kanavan ylläpito

Kanavan operaattorit pyrkivät olemaan jokaista kohtaan tasapuolinen. Häiriköt tullaan poistamaan kanavalta, mikäli he eivät varoituksia usko. Operaattoreilta voi tulla aina kyselemään asioita, mutta tämä pitää tapahtua asialliseen sävyyn. Esimerkiksi kickin jälkeen privassa tapahtuvaa suun soittoa ei tulla katselemaan hyvällä. Tällekkin kanavalle yleispiirteiset säännöt voit lukea alempaa kohdasta ”IRC:ssä käyttäytyminen”.

Muiden sm-liiga-joukkueiden kanavia IRCnet:ssä

JoukkueKanava
HIFK#hifk
HPK#hpk
Ilves#ilves
Jokerit#jokerit
JYP#jyp
KalPa#kalpa
Kärpät#karpat
Lukko#lukko
Pelicans#pelicans
SaiPa#saipa
Tappara#tappara
TPS#tps
Ässät#ässat

Yleisiä IRC-ohjeita

Yleistä irc:stä

IRC eli Internet Relay Chat on tapa, jolla ihmiset voivat keskustella keskenään internetin välityksellä. Keskustelu tapahtuu näppäimistön ja näytön välityksellä, eli ääntä ja kuvaa ei voi käyttää kommunikoinnin apuvälineenä. IRC:ssä keskustelemiseen tarvitaan joko sitä varten tehty ohjelma tai www-palvelu, joka on suunniteltu sitä varten. Alempana on lisää tietoa, mistä näitä ohjelmia voi hakea tai miten pääsee www-selaimen avulla irc:n.

IRC:ssä kanavalla on ylensä henkilöitä kolmella eri arvoasteikolla. Nämä arvoasteikot, ovat kanavakohtaisia, joten esimerkiksi jos joku on operaattori jollain kanavalla, ei välttämättä tarkoita sitä, että hän olisi operaattori jollain muulla kanavalla. Ylimpänä ovat kanavan operaattorit, joilla on ylin valta kanavalla. Operaattorit tunnistat @-merkistä nimimerkin edessä. He voivat esimerkiksi vaihtaa kanavan topicia (teksti, joka näkyy ylensä keskustelu-ikkunan yläreunassa), potkia ihmisiä pois, bannata ihmisiä, ylentää muita operaattoreiksi, ym. Potkimisella tarkoitetaan sitä, että operaattori poistaa jonkun toisen käyttäjän kanavalta. Tätä toimenpidettä ei voi potkittava henkilö estää mitenkään. Bannaamisella tarkoitetaan sitä, että joltain käyttäjältä estetään pääsy kyseiselle kanavalle – ylensä bannit ovat vain väliaikaisia. Kun operaattorit potkivat jonkun henkilön pois tai bannaavat jonkun, on heillä syy siihen. Ylensä kyseinen henkiö on häiriköinyt kanavalla tai tehnyt jotain muuta vastaavaa. Ylensä operaattorit eivät bannaa ensimmäisellä kerralla, vaan potkaisevat käyttäjän aluksi pois muutaman kerran. Mikäli häirikkö ei suosiolla rauhoitu, jää ainoaksi mahdollisuudeksi bannata kyseinen henkilö.

Toisiksi ylimpänä ovat ns. voicet. Ylensä tällä statuksella ei ole merkitystä, koska voicet eivät voi potkia, bannata tai tehdä jotain muita ”hallinnollisia toimenpiteitä”. Ainoa hyöty voiceista on silloin, kun kanava on ns. moderated. Tällöin ainastaan voicet ja operaattorit voivat puhua kanavalla. Voice-statuksen omaavalla henkilöllä on +-merkki nimimerkkinsä edessä.

Alimpana on tavalliset käyttäjät. Heillä ei ole myöskään mitään valtaa kanavalla, kuten ei ole voiceillakaan. Ainoa ero on, että he eivät voi puhua silloin, kun kanava on ns. moderated tilassa.

IRC-komennot

Emme tule kirjoittamaan ohjeita irc:n komennoista, koska internetistä löytyy valmiiksi päteviä ohjeita. Alla on muutama linkki, joissa on neuvoja irc-komentojen käyttöön

 • http://www.ircbeginner.com/ircinfo/ircc-commands.html
 • http://www.irkki.org/komennot/

IRC:ssä käyttäytyminen

Alla on muutama ohje IRC:ssä käyttäytymiseen. Näitä noudattamalla vältyty monilta ongelmilta, mutta omaakin järkeä saa ja pitää käyttää.

 • Älä käytä IRC-ohjelmasi mahdollisesti tuntemia värejä. Kaikki ohjelmat eivät näitä tunnista ja teksti menee näillä henkilöillä epäluettavaksi.
 • Älä huuda kanavalla, ts. ÄLÄ KÄYTÄ ISOJA KIRJAIMIA. Tekstiä on huomattavasti mielyttävämpi lukea, kun se on kirjoitettu ”normaalilla” tavalla.
 • Älä pyydä kanavalla operaattori-statusta, ts. älä kinu oppeja. Tämä ärsytää monia operaattoreita, etkä niitä kuitenkaan tule saamaan.
 • Älä tuo omia bottejasi kanavalle, ellet ole sopinut siitä jonkun operaattorin kanssa. Monesti bottien tuominen luvatta tulkitaan kanavan valtausyritykseksi.
 • Älä toista sanomaasi useaan kertaan. Kyllä ihmiset osaavat asiasi lukea vaikka sitä ei ole kirjoitettu useampaan kertaan
 • Mikäli sinulla on jollekkin yksittäiselle henkilölle, älä kerro asiaasi julkisella kanavalla. Voit lähettää hänelle privaattiviestin eli ”privan” komennolla /msg nimimerkki viestiTahan tai /query nimimerkki viestiTahan . Tällöin irc-ohjelma avaa uuden ikkunan missä voit keskustella yksityisesti haluamasi henkilön kanssa. Lisää ohjeita privan lähettämisestä yläpuolella kohdassa irc-komennot
 • Älä provosoi muita henkilöitä.

Miten pääsen #espooblues-kanavalle?

IRC:ssä keskusteluun tuttavallisemmin irkkaamiseen tarvitset ylensä siihen sopivan ohjelman. Voit myös irkata selaimesi välityksellä, mutta ns. irc-clientit eli irkkaamiseen suunnitellut ohjelmat ovat ylensä ominaisuuksiltaan parempia ja mukavampia käyttää kuin ns. web-irc. Alla on annettu ohjeet web-irc:n käyttöön sekä muutama vinkki hyvistä irc-clienteistä.

Web-IRC

Web-irc:ä voi käyttää IRCnet:n kotisivuilta, jotka löytyvät osoitteesta <http://www.ircnet.org/>. Web-irc löytyy suoraan osoittesta <http://chat.ircnet.org/>.

Webchatin käyttö on hyvin simppeliä. Aluksi selaimen ikkunassa pitäisi näkyä näkymä, jossa kysytään nimimerkkiä, kanavaa, palvelinta, ym. Nickname-kenttään tulee sinun kirjoittaa oma nimimerkkisi. Channel-kenttään kirjoitat #espooblues ja loput kentät voit antaa olla sellaisenaan kuin ne oletuksena oli. Tämän jälkeen painat vain Login-nappulaa. Mikäli nimimerkkisi on jo jollain muulla käytössä, joudut valitsemaan uuden nimimerkin. Tämä tapahtuu komennolla /nick tähänUusiNimimerkkisi jonka jälkeen painat enteriä. Komento laitetaan selaimen alareunassa olevaan kirjoituskenttään. Mikäli nimimerkkisi on jo jollain muulla käytössä, ilmoittaa selain siitä seuraavalla tavalla: ”*** Nickname nimimerkki is already in use, type /nick newnick to use another.”. Kun olet löytänyt sellaisen nimimerkin, joka ei ole vielä käytössä, pitäisi sinun päästä #espooblues-kanavalle. Tälloin selaimen ikkunassa pitäisi olla oikeassa reunassa lista kanavalla olevista nimimerkeistä ja vasen palsta on varattu keskustelulle. Itse voit osallistua keskusteluun kirjoittamalla alareunassa olevaan kirjoitustilaan tekstisi ja painamalla enter-näppäintä.

Alla muutama esimerkkikuva web-irc:n käytöstä:

 • Web-chatin ensimmäinen ikkuna (818×707 pikseliä)
 • Ilmoitus siitä, että haluttu nimimerkki on varattu. Kirjoitustilassa komento, jolla nimimerkkiä vaihdetaan (818×707 pikseliä)
 • Kuva onnistuneesta web-IRC:n käyttöönotosta (818×707 pikseliä)

Erilliset IRC-ohjelmat eli ns. IRC-clientit

Toistaiseksi emme ole kirjoittaneet mitään ohjeita irc-clientien käytölle. Voi olla, että tulevaisuudessa tulemme tekemään tämän yhdelle tai kahdelle yleisemmälle ohjelmalle, mutta ennen sitä joudut turvautumaan ohjelmien kotisivuilta löytyviin dokumentaatioihin. Alla on kuitenkin listattu muutama irc-client eri käyttöjärjestelmille:

mIRC
Kotisivu:http://www.mirc.com
Lyhyt kuvaus:mIRC on ehkä käytetyin irc-client nykyään. Ohjelmaa suositellaan alottelijoille, koska se on helppokäyttöinen. Ohjelmasta löytyy kaikki yleisimmät irc-clientien ominaisuudet.
Käyttöjärjestelmät:Windows
Lyhyt ohje:http://www.ircbeginner.com/ircinfo/mirc.html
Download:http://www.mirc.com/get.html
irssi
Kotisivuhttp://www.irssi.org/
Lyhyt kuvaus:irssiä pidetään parhaimpana irc-clienttinä, mitä koskaan on tehty. Tämän ohjelman käyttö ei ole helpoimmasta päästä, eikä sitä suositella aloittelijoille.
Käyttöjärjestelmät:Linux, ym *nix-järjestelmät. Myös Windowsille, mutta edellyttää Cygwinin käyttöä.
Lyhyt ohje:http://irssi.org/?page=docs&doc;=startup-HOWTO
Download:http://www.irssi.org/?page=download

Kun valitset irc-verkkoa, muistathan valita IRCnetin palvelimen. Esimerkiksi Undernetin palvelimilta ei löydy #espooblues-kanavaa ollenkaan. Lista suomalaisista IRCnet-palvelimista löytyy sivun lopusta.

Mikäli et jostain syystä saa omaa irc-clientiäsi toimimaan voit aina tulla web-IRC:n välityksellä vaikka #espooblues-kanavalle ja kysyä neuvoa. Todennäköisesti joku osaa auttaa sinua ongelmassasi.

Suomalaisia IRCnet-palvelimia

Ensin on palvelin ja suluissa on verkkoalue, josta palvelin hyväksyy käyttäjiä.

 • irc.cc.tut.fi (*.fi)
 • irc.cs.hut.fi (*.hut.fi)
 • irc.jyu.fi (*.jyu.fi)
 • irc.kolumbus.fi (*.fi)
 • irc.lut.fi (*.lut.fi)
 • irc.oamk.fi (*.oamk.fi)
 • irc.opoy.fi (*.hut.fi)
 • irc.oulu.fi (*.oulu.fi)
 • irc.saunalahti.fi (*.fi)
 • irc.song.fi (*.fi)
 • irc.utu.fi (*.fi)
 • irc1.inet.fi (*.hut.fi)

12.2.2008

Blues – HIFK 3-2

 Lue Raportti

14.2.2008

JYP – Blues

Joukkue
Kärpät
Blues
Tappara
Jokerit
JYP
Pelicans
HIFK
Ilves
Lukko
TPS
SaiPa
HPK
KalPa
Ässät

Pisteet
104
92
88
87
85
80
77
75
61
60
54
50
40
37

Copyright © espooblues.net – Design by Grade Art